Вакцинација у Шапцу и без заказивања

Др Бранко Вујковић и др Драгана Радојичић

У сусрет Светском дану здравља, који се обележава сутра, у Заводу за јавно здравље Шабац представљени су епидемиолошка ситуација и резултати вакцинације на територији Мачванског округа и пројекти унапређења јавног здравља. На онлајн састанку са представницима Министарства и здравствених установа у Србији, договорена је обавеза свих Домова здравља да определе један вакцинални пункт за све оне који свој термин за имунизацију нису заказали преко портала е-управе. У Сали Економске школе у Шапцу, тако ће од данас вакцине Астра Зенека и Синофарм бити доступне за све Шапчане, који желе да приме прву дозу.

– Јасно је да сви желимо да вратимо загрљај, а најбољи пут да то и остваримо јесте да се вакцинишемо. Држава је обезбедила довољан број вакцина за све грађане, а било која вакцина коју је одобрио АЛИМС је добра и квалитетна. Ако се подсетимо да је некада, када су харале заразне болести, просечан век био 45 година, јасно је зашто је вакцина најважније питање и одбрана од ове пошасти – наводи др Бранко Вујковић, в. д. директора ЗЗЈЗ Шабац

На територији Мачванског округа, епидемиолошка ситуација и даље је нестабилна, са више од 2.100 активно оболелих од корона вируса. Оно што забрињава је и повећање броја хоспитализованих лица, односно, већи број пријема од отпуста пацијената са стационарног лечења. Још један разлог, у прилог неопходности вакцинације што више становника. Тренутно је у Шапцу, обе дозе примило 19,5 одсто пунолетних грађана што је далеко од жељеног, колективног имунитета.

– У Мачванском округу вакцинисано је до сада са обе дозе 17,5 одсто становништва. Надамо се да ће се тај број повећати већ за неколико дана после имунизације без заказивања. Јако је битно да немамо трансмисију вируса, да што више људи има антитела и само тако ћемо утицати на број новооболелих, смртних случајева и на притисак на здравствени систем – наводи др Драгана Радојичић, начелница Центра за превенцију и контролу болести.

У сусрет Светском дану здравља, који се другу годину за редом обележава у условима пандемије, тема је али и план, што већа доступност јавног здравља целокупној популацији. Без обзира да ли су житељи градске или сеоске средине, великог или малог места, мора се наћи начин за доступност здравственом систему односно, актуелној вакцинацији.

– С обзиром да је порука овогодишњег Светског дана здравља смањење неједнакости и универзална здравствена заштита, апелујем на све грађане да остваре своје право на пунктовима за имунизацију јер су вакцине доступне и биће још доступније – каже др Вујковић.

До краја маја месеца у Заводу за јавно здравље Шабац биће инсталирана најсавременија опрема за ПЦР дијагностику, захваљујући између осталог и компанији Рода Меркатор која је овој установи уступила 12 паркинг места на коришћење, чиме ће се ослободити простор за нову опрему. Ускоро, као донација ЕУ у Завод стиже и ново возило које је опремљено за транспорт Спутњик В вакцина.

Славица Гајић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар