Вакцинација без заказивања од сутра и за „Синофарм“

(Фото: Пиксабеј)

Од сутра ће на свим вакциналним пунктовима широм Србије бити омогућено вакцинисање без заказивања и вакцином „Синофарм“, саопштио је данас директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије Михаило Јовановић. Он је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) истакао да је прошле недеље почела вакцинација без заказивања „Фајзеровом“ и „Спутњик В“ вакцином, наводећи да je више десетина хиљада грађана искористило ту могућност.

У току дана стиже 500.000 доза кинеских вакцина, тако да ћемо сутра одмах позвати на вакцинацију грађане који су заказали преко портала еУправе, али и слободно пустити вакцинацију и тим цепивом без заказивања, објаснио је Јовановић. Према његовим речима, до сада је у Србији дато 3.255.000 вакцина, од тога 1.945.000 прве дозе, а приближно 1.310.000 друге дозе.

Јовановић је навео да је поред београдских општина, које су на врху табеле по броју вакцинисаних, више од 35 одсто пунолетних грађана вакцинисано у Нишу, Ужицу, Сремској Митровици, Прибоју, Новом Саду, Кладову, Кикинди, Малом Зворнику, Сремским Карловцима, Крагујевцу, Пожаревцу и Књажевцу. Најмање вакцинисаних, испод 20 одсто, имају Тутин, Нови Пазар, Лајковац, Мионица, Жагубица, Рача, Бујановац, Љиг, Житорађа, Бољевац, Владимирци, Ражањ, Дољевац, Варварин, Мерошина, Крупањ, Сјеница и Осечина, прецизирао је он.

Такође, како је додао, до сада је у Србији приближно 39.000 странаца примило вакцину, а они могу да се пријаве преко портала еУправе, чак иако немају пријављено боравиште у Србији, али су приоритет у овом тренутку наши држављани. – Када будемо завршили вакцинацију наших грађана, ако буде довољно вакцина, размишљаћемо да позовемо и стране држављане – закључио је Јовановић.

Прошле недеље у Мачванском округу 811 позитивних узорака

Прошле седмице у Мачванском округу потврђено је 811 позитивних узорака. Према извештају Завода за јавно здравље, највише новозаражених је потврђено у Шапцу – 408. Активно оболелих у том граду је 915 особа, а у округу 1.773. Од петка до понедељка, у Мачванском округу 79 инспектора контролисало је 1.379 објеката. У 28 надзора утврђене су неправилности у поштовању противепидемијских мера.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар