Актуелне мере против епидемије остају на снази

Седница Кризног штаба (Фото: srbija.gov.rs)

Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Зоран Гојковић изјавио је да је на данашњој седници тог тела, на којој је анализирана тренутна епидемијска ситуација у земљи, констатовано да актуелне мере дају резултате.

Гојковић је у изјави за новинаре рекао да и даље постоји велики број новозаражених грађана, али да се тај број свакодневно минимално повећава у односу на претходни дан, што говори о томе да усвојене мере делују.

Тај број је и даље висок и потребно је да наставимо да се максимално придржавамо постојећих мера и да се вакцинишемо. Вакцине су оно што нас једино може дугорочно извући из епидемије, нагласио је он.

Такође, како је додао, анализиран је и захтев Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се првенствено ђацима који су од почетка године на онлајн настави омогући да се, уз све могуће епидемиолошке мере, оцењују у малим групама у школама где постоји таква могућност.

То министарство ће, у координацији са локалним самоуправама покушати да пронађе могућност да где је неопходно да се ученици оцене, а за то је потребан лични контакт, то дозволи.

Он је додао да су чланови Кризног штаба данас разговарали и о  уласку у земљу грађана Србије који су потпуно вакцинисани, и навео да ће Влада уредбом прецизирати да сви они који буду потпуно вакцинисани, са потврдом о вакцинацији из Србије, добију могућност да уђу у земљу без PCR теста и изолације.

Према његовим речима, исто ће важити и за стране држављане, који ће без PCR теста и карантина моћи да уђу у Србију ако су потпуно вакцинисани вакцинама из Србије.

Потпуна вакцинација подразумева две дозе Фајзерове, Спутњик В и Синофарм вакцине. С обзиром на то да Астра Зенека у овом тренутку има само једну дозу, подразумева се да је једна доза у равни са ове три вакцине које захтевају двоструку имунизацију, објаснио је Гојковић.

Он је истакао да актуелне мере остају на снази до даљег јер доприносе томе да нема експоненцијалног раста броја заражених, додајући да држава чини све да помогне свима који немају могућност да привређују.

Покрајински секретар за здравство је нагласио да је најбољи економски подстицај у овом тренутку вакцинација, подсетивши на то да је до сада вакцинисано приближно 1,3 милиона људи и да је скоро 900.000 грађана потпуно имунизовано.

Уколико будемо наставили да поштујемо мере, очекујемо да ће, са повећаним бројем вакцинисаних, број новозаражених почети да пада. Усталили смо се на веома високом броју и зато нема попуштања мера, рекао је он.

Али стриктном применом мера и вакцинацијом, видели смо на примеру Израела и Велике Британије, након две недеље почиње да пада број заражених. Зато сада све зависи од нас колико будемо поштовали мере и колико се будемо вакцинисали, рекао је Гојковић.

Он је указао на то да се људи разбољевају и од других болести и да је неопходно да се што више грађана вакцинише јер се тиме смањује притисак на болнице.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар